På torsdag dro vi på Vikingskipshuset på Bygdøy for å gjøre litt undersøkende arbeid i forbindelse med forestilling og bok. Det er selvfølgelig ikke første gang jeg er der, men for hver gang er stadige små forbedringer for å gjøre utstillingen mer tilgjengelig. Nå har museet blant annet en animasjon som strekker seg over taket i et nesten helt rom.

Det har blitt veldig dyrt å gå inn der, billettprisen er relativt høy for en så liten utstilling og kafeen er til å skamme seg over. Det gjelder også butikken.
Vi var tidlig ute og godt var det, for brått ble museet fylt opp med den ene busslasten etter den andre og det var nesten umulig å se. En flokk med mennesker er jo vanskelig å trenge igjennom, spesielt når de hevder sin rett i egenskap av å være en flokk.

Det er selvfølgelig alltid lettere å gå på en utstilling når man har et bestemt mål og ikke bare der for å se, derfor fikk jeg et helt annet inntrykk av utstillingen denne gangen enn tidligere. Og det slo hvor avansert livet deres var. Jeg tenker på jobben de la ned i å dekorere båter, sleder, vogner og sengestolper. Det må ha vært et fantastisk nærvær i forhold til materialer og tiden det må ha tatt å skape noe som skulle stå i forhold til de forventningene de må ha hatt. De brukte også billedvever med stoffer av silke og ull til å dekorere vegger med. Dette hadde de importert. Ullen også, fordi det var mohair og alpakka.

Og når de reise, brukte de blant annet rim for å huske ruten, det visste jeg ikke. Det syns jeg er fantastisk, at de språkliggjorde minnet på den måten for å huske en bestemt reiserute de gjennomførte på havet.

Besøket ga meg mye å arbeide videre med, det var verdt besøket.

Comments

comments