Da er denne fortellerfestivalen over #FF14Oslo

0
317

Vel, hvem er jeg til å si det, som overskriften sier, jeg har ikke hatt noe som helst med den festivalen å gjøre. Uansett, den internasjonale festivalen i Oslo er over for 2014. Liv Marie Skaare Baden og Linn Meyer Kongshavn har sikkert arbeidet fletta av seg for å komme i mål, og selvfølgelig med mange gode og drevne ”hjelpere”. Likevel ansvar er ansvar og det har de to overnevnte debutant sjefer gjort med bravo og godt humør. Til tross for en sikkert overskuelig arbeidsmengde, er det alltid imøtekommende og hyggelige og oppmerksomme. Å være en del av et fortellermiljø er å ta inn over seg og akseptere at det er det som er annerledes som er normalt. Fortellere er rare mennesker, her har du de som favner demokratiet framfor kunst eller de som erklærer seg selv som kunstnere, ingen midt i mellom. Miljøet gjør sitt beste for å favne både kultur og kunst, samt andre mer rare ting som ennå ikke kan kategoriseres.

Jeg fikk med meg tre forestillinger, skulle gjerne vært der mer, men livet mitt er ikke lagt opp slik, i hvert fall ikke denne helgen. Åpningsforestillingen ”Kingdom of fire and clay”, gripende, humoristisk, energisk, men som ikke kan tilby en løsning på den politiske konflikten den adresserer som et bakteppe, utover at problemet vil sannsynligvis vedvare så lenge vi ikke kjenner hverandres historier.

bilde[1]

Deretter hørte jeg ”Fiskerkona og døtrene hennes” med Guri Aasen og Andrine Longva Kopparstad. Guri er en sjelden forteller, kanskje en av de få vi kan kalle tradisjonsforteller som forteller på, for noen en nesten uforståelig, dialekt. Mange gripende øyeblikk i det historiske materialet, selv om forestillingen nok var for lang.
Så fikk jeg med meg ”Kong Kødd” med Kristine Haugland, Øystein Vestre og Sara Birgitte Øfsti. Herlig vokalarbeid og mange fantastiske løsninger og veldig inspirerende. De må bare kutte noen av de ”revy trekkene” som kommer fram innimellom, syns nå jeg, så kommer den til å bli glitrende.

Og så har du det som skjer imellom, møte med gamle kjente og gamle historier blir fortalt om igjen. Og vi ler på de samme steder. Det gjør vi nok neste år også.

Comments

comments