Interactive Coloring

drag iconDrag any color from the left toolbar to an area or text in the page. A blue outline will indicate a droppable element.

drag iconOn mobile, wait a tiny bit until you drag the color drop.

Ute en vinternatt #140

Ute en vinternatt

Kilde: Sigurd Nergaard: Gard og Grend Folkeminne fraa Østerdalen I, 1921
I en bygd satt det noen bønder og drakk. Den ene sa

– I morgen er det jul, om vi hadde en Bibel her, kunne vi lest i den litt så vi slapp å gå i kirken i morgen.

Det var et par av dem som kunne lese, men bibel hadde de ikke. Den var i en bygd i nærheten, dit var det ingen vei og det var dessuten dyp snø. Det var en som hadde blitt modig av drikken. Dette skulle nok bli en råd med det. Fikk han brennevin av de andre, skulle han ta turen sa han. Det gikk de med på.

Han ut, fant fram skiene sine og gjorde seg ferdig.

“Fysj, i Jesu navn”,

sa han over den mørke vinternatten, men han satte avsted.

Da han hadde gått et stykke, møtte han puken. Han ville vite hva slags ærend han hadde midt på svarte natten og mannen svarte som sant var at han ute for å hente en Bibel. Nå var puken både halvsint og sur:

– Du skulle ikke sagt de ordene du sa når du dro, da hadde du sluppet å komme levende herfra. Men nå skal du få fred fra meg.

Før de skiltes fikk mannen et godt råd. Akkurat hvor de nå var skulle mannen rydde og bygge seg en gård. Da skulle han komme i velstand . Han skulle få okser med hvite horn og hester med høy man. I ni generasjoner skulle de leve godt. Dermed var puken borte og mannen dro videre og fikk tak i en Bibel og var tilbake i god tid for juledagen.
Men ro fikk han ikke før han hadde ryddet og laget seg en gård der han hadde truffet puken. Og det slik den onde hadde sagt.

Comments

comments

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

The author

Fortellerkunstner siden 1996 StorytellingArtist since 1996

2 thoughts on “Ute en vinternatt #140”

Comments are closed.