Begynnelsen er slutten

0
53

Jeg har naturlig nok ikke fått skrevet så mye på serieromanen mens jeg har vært i arbeid i Slovenia. Vel, jeg har ikke fått skrevet noe i det hele tatt. Men jeg gjorde et godt stykke arbeid før jeg dro. Klippehenger er sentralt i en serieroman, det skal aller helst være mange av dem, gjerne avslutning i hvert kapittel og iallfall avslutningen på den enkelte boken, i og med at det er en serieroman. Begrepet “cliffhanger” kommer fra USA og som stammer fra stumfilmen. I Roman Barthes sammenheng vil det tilsvare et kardinaløyeblikk, du vet ikke hva som skjer videre, mulighetene er mange.

Prologen i den første boken åpner med et slikt spenningsøyeblikk. Noen roper på Tova, men hvem er det? Moren som kommer til unsetning eller en av søstrene. Eller er det hennes far som endelig har fått fart på seg og kommet seg ut av det trygge høgsetet? Eller bare innbiller hun seg at noen roper.
Det blir en slags sirkeldramaturgi, for på slutten av den første boken, kommer svaret. Men samtidig skal de siste kapittelet føre til en ny klippehenger som gjør at man vil lese neste bok.

Denne uken skal jeg sette inn støtet igjen, jeg kan overhodet ikke hvile etter den strevsomme Slovenia turen, eller fordi varmen lokker meg et annet sted, eller at jeg har dårlig samvitighet over å ikke nyte sommeren. Jeg får nyte den som en indre virkelighet og være så egoistisk at noen dager med dårlig vær må gjerne komme for min del.
Denne uken drar jeg på en liten dagsekskursjon for å finne elementer jeg kan bruke både inn i romanen og fortellerforestillinge jeg lager. Dette vil jeg skrive mer om i neste uke.

Ha en god mandag.