Jeg intervjuet en forteller for cirka 1, 2 år siden og hun snakket i forbindelse med arbeid med tradisjonsstoff å koble til egne realiteter. Jeg har tenkt på dette litt siden og ser det som et nyttig grep i arbeidet med fortellingen om Hervor.

Sagaen åpner med fortellingen om et sverd som er bindeleddet gjennom det hele. Det er både et nyttig grep, å bruke sverd for å binde sammen episoder i et verk, men også unektelig mytisk. Sverdet Tyrfing er laget av dverger. Det er en konge som oppdager en åpen sten og smedene og tvinger dem til å lage et sverd til han slik at han blir uovervinnelig. Til gjengeld forbanner dvergene sverdet slik at hver gang det trekkes må et liv gå tapt for at det skal finne sin ro og det vil også tilslutt bli eierens egen bane.

Jeg tenker på steinen som dvergene oppdages i. Nå har jeg riktignok ikke sett dverger stige ut av en stein, men jeg et forhold til en stein hule som automatisk dukker opp når jeg tenker på at noen lever i en stein. Det var en hule, eller kanskje egentlig ikke en stein med hull, men vi kalte den for hula. Det er en stor stein som ligger over som et tak, slik at den fornemmes som en hule. “Hula” er blitt et begrep, det er nok flere generasjoner med barn som har brukt den som et hemmelig sted. Jeg også. Det er to episoder jeg husker, det ene er en sommervenninne og jeg som var der og det kom en gutt som absolutt skulle vise oss tissen sin. Han åpnet buksa, satte seg ned og dro den fram og vi kikket på den som om det var noe vi før aldri hadde sett. Det er alt jeg husker. Det var veldig ufarlig, for gutten var vel bare ett eller to år eldre enn oss.

Den andre jeg husker er oppdagelsen av at noen hadde gjemt pornoblader der. Jeg fant aldri ut hvem det var, men jeg husker hvordan de lå der preget av vær og vind under en liten stein. Jeg vet iallfall at jeg lot dem ligge der.

Dette er episoder som er langt unna dvergenes stein, men det er uansett noe som gjør at jeg kan huske og gi steinen i sagaen en dypere erfaringskobling.

Comments

comments